Bebeklerin emzik emmeye olan hevesleri doğumdan hemen sonraki süreçte ortaya çıkarak, otomatik bir refleks olan emme refleksi ile başlar zaman içinde bu refleks sonlanır. Emzik ihtiyacı bu refleksin sonlanmasından sonraki süreçte ‘Oral-motor uyaran ihtiyacı’ halini alır.
Fakat özellikle konuşma dönemine yaklaşıldıkça, emziğin en önemli dezavantajlarından biri karşımıza çıkar. Emziği çok sık emen çocuğun konuşması gecikir, hatta zamanla diş-damak yapısı bozulmaya başlar.
Bu sebeple 2 yaşından sonraki çocukta emziği bırakmak tavsiye edilmektedir. Elbette doğduğu ilk günden beri onun ayrılmaz bir parçası haline gelmiş olan emziğinden bebeği ayırmak çok kolay olmayacaktır.
Bunun için annelere bazı tavsiyelerimiz var;
Oldukça önemli olan; anne emziği saklamak yerine istediğinde kısa süreli vererek, bebeğini incitmeden emziği bıraktırmalıdır.
Bunun ardından emzik yokken ve çocuğunuz istediğinde; oral sensory input (oral duyusal input) vererek onun duyusal arayışlarını karşılanmalıdır
Bunun için bebeğe gevrek kurabiyeler, çubuk kraker, çiğnenebilen şeker, eğer bunları tercih etmiyorsanız; çiğnenir kuru meyve parçaları vs verebilirsiniz. Dişlerini günde bir kac kez titreşimli diş fırçasıyla fırçalayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz duyusal ihtiyacını gün içinde doğal yollardan alacağı için emzik kullanmaktan uzaklaşacak ya da ağzına sürekli bir şey sokmak istemeyecektir.
Sevgiler,